Úterní okénko Tomáše Bystřického - Moje závodní příprava
Ahoj Sportovci, on-line registrace uzavřena, takže pro přihlášené už “není” cesty zpět :) Zbývá tedy doladit trénink a naplánovat samotný závod. Myslím, že týden před tím závodním je tak akorát, na to si všechno projít, abychom pak před startem měli klidnou hlavu. Měli by ji mít klidnou i Ti ještě nepřihlášení, protože registrovat se lze samozřejmě ještě na místě!
Obecné rady o tom, co všechno dělat nebo nedělat před závodem toho jistě najdete dost, řeknu Vám tedy, jak se týden před závodem připravuji já. Něco z toho můžete také zkusit, protože je to aplikovatelné na všechny úrovně výkonů.
Vždy hledám o dané trase co nejvíc detailů a loňské výsledky, v nich se totiž snažím najít kamarády, nebo alespoň známá jména, podle kterých si můžu udělat představu jak je daná trasa “rychlá”. Horský závod je záludný zejména svým výškovým profilem, protože stejně dlouhé úseky vzdálenosti nám můžou trvat klidně dvojnásobek času, budeme-li hodně stoupat/klesat. Podle toho profilu pak přesně plánuji jídlo a pití. Už dávno jsem dělal chyby, když jsem spoléhal na to, že vzdálenosti mezi stanicemi s jídlem uběhnu jen tak nalehko, když právě takové vzdálenosti zvládám v tréninku bez ničeho. Obrovská chyba. Čím déle totiž závod trvá, tím dřív už teď začínám jíst, aby žaludek pracoval v pokud možno konstantním režimu. Ano, už jsem si zažil pár křečí a zvracení, není to žádná vyjímka na horských závodech, ale kdo by to chtěl zažívat opakovaně.. Problém je, když jídlem začnu zahánět hlad, to je pak jen záplata na záplatu a jsem vlastně pořád v mínusu. Proto radím, jezte dřív než je hlad!
Když už jsem u toho profilu, tak také přemýšlím, kde bude moje chvíle, tedy kdy a kde jak v ideálním případě poběžím a protože se to může nebo vlastně často vyvíjí úplně jinak, je dobrý i plán B :) Tohle je důležité, pokud Vám jde o hladký průběh svého výkonu bez ohledu na výsledek a chcete odevzdat dobrou práci. Pokud Vám jde i o výsledek, tak je dobré číst soupeře kolem sebe a podle situace případně plán A upravit a zariskovat.
Já nedám dopustit ani na materiál, takže se mi stalo, že jsem si jednou na závod vezl 4 páry bot, abych mohl až na místě vybrat. No dobře, to už je možná trochu moc.. Taky proto se mi jednou někdo smál, že vybírám boty, jako pneumatiky před závody formulí. Protože materiál vybírám, neměl jsem třeba nikdy odřené bradavky, na závod si beru jen trička z velmi jemného a hladkého materiálu a nemusím tedy podlepovat. Co naopak podlepuji, jsou paty a někdy chodidla kynezio tejpem, abych zabránil puchýřům. Stačí aby bylo mokro nebo do boty napadal písek a je zaděláno. Takže vytvořením druhé kůže se dá vznik puchýře oddálit, ne-li mu úplně zabránit.
Proč takové rozpitvávání závodu, když je stejně hlavní dokončit ve zdraví a ideálně s dobrým pocitem, říkáte si? Možná jsem poznamenaný studiem, ale když v závodu jedu podle předem připraveného plánu, můžu v cíli snadno najít chyby nebo osvědčené recepty. Zkrátka se na to dívám trochu analyticky a když jsem se závoděním začal, neexistovalo abych neměl nějaký takový plán na závod připravený. Po stovkách startů už jsem si ale taky něco lajznul jen tak :). Jenže třeba na několika hodinovou Horskou Výzvu nebo podobný závod bych do toho nešel. Takže jestli Vás zajímá něco dalšího, klidně se obraťte přímo na mě, příště si projdeme už jen perličky z nových tras a vyrazíme na Božák ;)
Tomáš Bystřický
#horskavyzva #dejvyzvu #salewa #rockpoint #bozidar #krusnehory#karlovarskykraj